Ξενοδοχείο Hellinis
Λεωφ. Συγγρού 177, Αθήνα
Tel. 210 9311494
Fax. 210 9349616
ΜΗΤΕ: 0206Κ013Α0050300
E-mail: hellinis@hellinis.gr
facebook youtube
show/hide

ΑΘΗΝΑ

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας . Δεσπόζει στην περιοχή της Αττικής και είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου , με την καταγεγραμμένη ιστορία της να εκτείνεται σε 3.400 περίπου χρόνια .

Η Κλασική Αθήνα , ως μια μεσόγεια τοποθεσία, ήταν μια ισχυρή πόλη-κράτος που αναδείχθηκε σε συνδυασμό με την θαλάσσια ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά.Αποτελώντας κέντρο των τεχνών, της μάθησης και της φιλοσοφίας , καθώς και οικοδεσπότης της Ακαδημίας του Πλάτωνα και του Λυκείου του Αριστοτέλη , αναφέρεται ευρέως ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και η γενέτειρα της δημοκρατίας , κυρίως λόγω του αντίκτυπου των πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων της στην υπόλοιπη γνωστή τότε ευρωπαϊκή ήπειρο, κατά τη διάρκεια του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. αλλά και στους μετέπειτα αιώνες.

Σήμερα, μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη , η σύγχρονη Αθήνα είναι το κέντρο της οικονομικής , βιομηχανικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής στην Ελλάδα . Το 2012 , η Αθήνα κατατάχθηκε η 39η πλουσιότερη πόλη του κόσμου βάσει της αγοραστικής της δύναμης καθώς και η 77η πιο ακριβή , σύμφωνα με μελέτη της Union Bank of Switzerland . Η πόλη της Αθήνας έχει πληθυσμό 664.046 ( 796.442 το 2004) κατοίκων, εντός των διοικητικών ορίων της και έκταση 39 km2 ( 15 τετραγωνικά μίλια) . Η αστική περιοχή της Αθήνας (ευρύτερη αστική ζώνη Αθήνας και Πειραιά) εκτείνεται πέρα από τα διοικητικά δημοτικά όρια της πόλης , με πληθυσμό 3.074.160 κατοίκων ( το 2011 ) , σε έκταση 412 km2 ( 159 τετραγωνικά μίλια ) . Σύμφωνα με τη Eurostat , η Ευρύτερη Αστική Ζώνη της Αθήνας (ΕΑΖ) είναι η 7η πιο πυκνοκατοικημένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( η 4η πιο πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ) , με πληθυσμό 4.013.368 ( το 2004 ) κατοίκων .

Η Αθήνα είναι επίσης η νοτιότερη πρωτεύουσα της κεντρικής Ευρώπης . Η κληρονομιά της κλασικής εποχής είναι ακόμα εμφανής στην πόλη, εκπροσωπούμενη από αρχαία μνημεία και έργα τέχνης. Το πιο διάσημο από όλα αποτελεί ο Παρθενώνας , ο οποίος θεωρείται σημαντικό ορόσημο του δυτικού πολιτισμού . Η πόλη διατηρεί επίσης ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία , καθώς και ένα μικρότερο αριθμό οθωμανικών μνημείων .

Η Αθήνα αποτελεί το σπίτι δύο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  , την Ακρόπολη των Αθηνών και τη μεσαιωνική Μονή Δαφνίου . Ορόσημα της σύγχρονης εποχής , που χρονολογείται από την ίδρυση της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το 1834 , αποτελούν η Βουλή των Ελλήνων (19ος αιώνας) και η τριλογία της Αθήνας , που αποτελείται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας , το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ακαδημία Αθηνών .

Η Αθήνα ήταν η πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 , και 108 χρόνια αργότερα , τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 . Η Αθήνα είναι το σπίτι για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο , το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ελληνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο , καθώς και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης .